Puutarha 2.0

Tämä kuva on Milanosta kesällä 2019, tällaisen puutarhan haluaisin.


Kirjoitin aikaisemmin puutarhasta ja mainitsin, että en ollut vielä päättänyt mitä kylväisin puutarhaan. Olen nyt päättänyt. Istutin purkkeihin pari viikkoa sitten siemenet, jotka vaativat pidempää esikasvatus aikaa.


Istutin mm.

Munakoisoa

Pakchoita

Chiliä

Kirsikkatomaattia


Kosmoskukkia

Köynnöskrassia

Salkoruusun

Auringonkukkia

Ja kamomillaa


Toivotaan, että lämpimät säät suosivat meitä hyvissä ajoin, sillä aloitin joidenkin kasvien kylvön ehkä liian aikaisin, no tekemällä oppii ja virheistä viisastuu.


Lisäksi haluaisin laittaa avomaankurkkua ja pari muutakin kukkalajia.

Pystyin hyödyntämään viime kesänä kasvattamieni auringonkukkien siemenet ja muutaman kesäkurpitsan siemen. Olen melkein omavarainen! Napsin myös siemenkotia Myski Malvasta jotka aion suorakylvää toukokuussa.

Kylvöin useampia siemeniä samasta lajista, koska viimekesänä kävi niin, että kaikki eivät selvinneet kesään asti, niin on sitten vähän puskuria. Minulla ei ole kasvihuonetta, jonka vuoksi muutaman vihanneksen kohtalo vähän mietityttää. Ehkä hankin niille jonkin pienen kopperon suojaksi. Jos teillä on hyviä vinkkejä, otan niitä vastaan. Tiedän, voisin yrittää opiskella ja perehtyä oikeantyyppisten kasvien valikointiin, maanperän, ilmaston ja kasvupaikan mukaan, mutta nyt on ollut kiva mennä mutu-tuntumalla. Ajattelen, että opin tässä samalla.


Puutarhaa puuhastelen aika intuitiivisesti (jos se ei vielä ollut selvää), enkä kauhean järjestelmällisesti. Minua inspiroivat puutarhat, jotka ovat monimuotoisia, vähän villejä ja reheviä ja joissa on paljon kukkasia, perhosia ja tuoksuja.

Kukat saavat paikkansa sieltä, missä tykkään niitä katsella, ja toki niin, että olisivat turvassa isoimmilta elukoilta. Valitsen myös kasvatettavat sillä perusteella mitä tykätään syödä tai mitkä kukat herättävät ihailua. Kesällä sitten nähdään kuinka tällainen menettely käytännössä toimii.


Meidän pihamme on ihan metsän vieressä. Ruoho on sekoitus sammalta ja voikukkia, ja vähän myös sitä ruohoa. Minua se ei haittaa, ihastelin viimekesänä voikukkien paljoutta, koska en tiennyt, että ne pitäisi muka kitkeä pois. Pyh, sanon minä.

Pihamme on myös kivikkoista ja kallioista, sekä heinää kasvaa joka kolosta. Laitoin etupihan rinteeseen mehikasveja; maksaruohoa, mehitähtiä jne. Toivon, että ne selvisivät talven yli.

Pihassa on myös vanha omenapuu, joka kaipaisi harvennusta, sen isoimmat oksat lepäävät tällä hetkellä pihavajamme katolla. Viimekesänä omenapuu teki kaksi omenaa. Luulen, että se on jo parhaat päivänsä nähnyt..Pihassa kasvaa myös valtavia määriä minttua ja timjamia. Niiden juuret ovat erittäin vahvat ja kestävät. Ne valtaavat kyllä jokaisen kukkapenkin jos sinne pääsevät. Olen yrittänyt rajata niitä edes vähän, jotta muillakin kasveilla olisi mahdollisuus menestyä. Mintut ja timjamit kyllä houkuttelevat paljon perhosia ja tuoksu on ihana. Käytän minttuja teehen ja mojitoihin.


Meillä päin liikkuu paljon peuroja ja kauriita, joten vinkkinä kaikille, jotka myös joudutte / saatte jakaa pihanne peurojen tai kauriiden kanssa: Ne syövät tulppaanit ja orvokit. Sekä melkein kaikki uudet maasta pilkottavat versot.. Auringonkukat eivät kuitenkaan maittaneet, ja perennan pionit, päivänkakkarat, kurjenmiekat, malvat ja unikot saivat olla rauhassa. Kaikki syötävät kasvit ja kukat on laitettava aitauksen taakse. Aitaus on strategisesti vähän pusikossa, joten peurojen on hankalampi hyppiä aitauksen sisälle.


Sain myös vinkin, että kotilot ja etanat kannattaa kesän alussa pyrkiä kitkemään pois puutarhasta, jotta eivät pääse lisääntymään ja tee tuhoja läpi kesän. Keräsin kotilot maitopurkkiin ja hävitin ne myöhemmin. Kuullostaa raakalaisen toiminnalta, mutta kesäkurpitsat ja mansikat säilyivät. Yritän välttää käyttämästä mitään kemiallisia torjunta-aineita, koska ne hävittävät helposti kaikki hyödyllisetkin ötökät, joten mekaaninen torjuminen on ihan ok. Tulikin mieleeni äitini neuvo: Keitä nokkosia kattilassa, ja käytä keitinvesi torjunta-aineena.


Kaivoimme myös maahan, puutarhasta erilleen isomman perunamaan.

Sain isältäni mainiot perunamaa- ohjeet, jaan ne myös teille:


Tee soiroista kulmiin tolpat. Pingota naru niiden ympärille. Käännä rajattu alue. Poista mahdolliset rikkakasvit. Sekoita käännettyyn maahan kalkkia. Kalkki vaikuttaa maaperän happamuuteen. Muista istuttaa itupotut idut ylöspäin. Multaa siinä vaiheessa kun n 20cm on näkyvissä perunan vartta. Kokeile ensimmäisen kerran n 1.5 kuukauden päästä. Jos haluat isoja pottuja anna varsien kukkia rauhassa ja vasta sen jälkeen. Syö pottuja sillin ja suolakalan kanssa. Ripauta ruohosipulia ja voikastiketta niiden päälle. Uudet perunat on myös hyviä grillatun lihan kanssa.Haaveilen vielä luumupuista, viinimarjapensaista, mangolioista ja kirsikkapuista, sekä kukkaniitystä.


-Noora


46 views