Tuoksuista


Olenpa tässä pohtinut tuoksuja viimeaikoina. Tuoksujen muistijälki on kiinnostava. Miten voi olla, että jokin tietty tuoksu voi tuoda erittäin elävästi mieleen muiston kaukaakin menneisyydestä, muiston jota ei edes muistanut? Hetkellisesti tuntuu jopa siltä, kuin aikamatkaisi menneisyyteen. Muistoja herättävä tuoksu ei myöskään, jostain syystä ole enää niin relevantti tässä hetkessä ja ajassa, se kuuluu ainoastaan menneisyyteen ja muistoihin.


Eeva Kilpi kirjoitti: “Joskus tuntuu kuin muistotkin olisivat olemassa vain etukäteen.” Kun on kasvanut lapsuutensa pohjoisessa, muistaa vielä ajan kun meillä Suomessa oli neljä vuodenaikaa, joista yksi oli luminen talvi. Huomaan kaipaavani lumen ja jään tuoksua, nyt kun talvi on ollut Etelässä lumeton. Ensilumesta sanotaan, että sen voi haistaa. Se on totta! Talvella muutenkin, kaikilla tuoksuilla on täysin oma palettinsa, ne ovat hyvin tunnistettavia “talvituoksuja”. Vahvimpana tulee mieleen laavuretkiin liittyvät tuoksut: Savu, kahvi, palavan puun tuoksu, suksien voitelusta lähtevä käry ja kostean villan haju. Jos tekisin “talvituoksun” se olisi varmasti yhdistelmä kaikkia yllä mainittuja. Kiinnostavaa on myös kuinka hajuvedet ja tuoksu- markkinat ovat rohkeampia tuoksujen suhteen, kuin ehkä aikaisemmin. Hämmentävimpiä ovat esim:“This smells like my vagina” Gwyneth Paltrow:n Goop merkin lanseeraama uusi tuoksukynttilä, "Funny, gorgeous, sexy, and beautifully unexpected scent.” Demeter Fragrance Library, Dirt “Anyone who has nostalgic memories of the odor of wet earth, minerals, mushrooms, leaves, and roots, Dirt is a revelation”. État Libre d’Orange, Jasmin et Cigarette “Sultry jasmine note gets roughed up with a whiff of tobacco from an unsmoked cigarette.” Vaikka en itse (välttämättä) haluaisi kynttilää joka tuoksuu vaginalle, tai parfyymia joka tuoksuu tupakalle niin upeaa, että sellaisia on nyt saatavilla.


Mieleenpainuvin tuoksu aikuisiälläni on ehdottomasti Japanin temppelissä poltettujen suitsukkeiden tuoksu. En osaa kuvailla tuoksua hyvin, mutta se on jotain ainutlaatuista ja rauhoittavaa. Jos matkustatte Japaniin ja vierailette temppelissä, huomaatte sen kyllä. Japanissa tuoksut liittyvät vahvasti rituaaleihin ja meditaatioon, sekä olennaisesti hengellisyyteen. Erään temppelissä vietetyn teeseremonian aikana, koin vahvasti samankaltaisen hiljentymisen ja meditatiivisen hetken kuin laavunuotiolla. Yhtäläisyyksiä oli juuri tuoksuissa, keskittymisessä ja hiljaisuudessa. Suloinen tarina tuoksuihin liittyen on varhaisnuoruudesta. (Teini-ikään liittyviä tuoksuja on muutenkin paljon, varsinkin synteettisiä tuoksuja. Hiuslakat ja ensimmäiset hajuvedet, jotka tuoksuivat: kukilta, karkeilta ja yksisarvisen pusuilta.) Tarinaan liittyy nalle, johon oli suihkutettu (sopivan runsaasti) hajuvettä, muisto sinusta.


-Noora

20 views